• Inge

ZZP - een half jaar on the way: vallen en opstaan


In oktober begon ik met mijn eerste opdracht voor een toffe startup. Mijn opdracht was leuk, ik hield me bezig met teamontwikkeling en had veel vrijheid om dingen te doen zoals ik het wilde. Het team waar ik in terecht kwam was ontzettend gezellig; samen gingen we er echt voor. Al snel bleek de startup in financieel zwaar weer te verkeren. Facturen konden niet worden voldaan en er was veel onduidelijkheid over de toekomst. Hoewel dit misschien negatief klinkt, was het ’t niet. Iedereen geloofde in het product, samen liepen we nog een tandje harder. Het ‘wij-gevoel’ was groot. Helaas mocht het (vooralsnog) niet baten. Per maart heb ik mijn opdracht moeten neerleggen.

Daarnaast dacht ik ‘even’ een website in elkaar te knutselen, te bloggen en mijn naam op te bouwen. Van november tot maart zaten we thuis in een grote verbouwing. Vrijwel al onze vrije tijd ging er aan op. De avonden dat ik vrij was, kon ik me echt niet motiveren achter mijn laptop te kruipen en met mijn bedrijf aan de slag te gaan naast de 40 uur die iedere week gewoon gewerkt moesten worden. Ik was té moe. En als ik wel energie had, zocht ik vrienden op of ging ik sporten. Even thuis weg uit de zooi. Je snapt, mijn website bleef liggen en extra bloggen – naast Humans of Psychology – deed ik niet.

Was ik succesvol?

Zonder opdrachten en zonder naamsbekendheid sta ik dus op exact hetzelfde punt als een half jaar geleden. Je zou daarmee kunnen concluderen dat mijn eerste 6 maanden niet heel succesvol waren. Ik heb immers niets bereikt van wat ik had gehoopt. Toch zie ik het zelf anders. Ik heb ontzettend veel geleerd en nog belangrijker: ik heb een hele mooie tijd gehad. Natuurlijk heb ik nog geen succesvol bedrijf waarbij de opdrachten binnenstromen. Maar dat hoeft ook niet. Dit is uiteraard makkelijk gezegd voor iemand die 4 dagen per week gewoon in loondienst is (en dus niet afhankelijk is van de bedrijfsinkomsten) maar ik meen het wel.

Ik heb het afgelopen half jaar geleerd hoe belangrijk focus is. De enige manier om iets van de grond te krijgen is door écht te weten wat je wil, een rotsvast vertrouwen in jezelf te hebben en je door niets of niemand van de wijs te laten brengen. Daar waar je omgeving je gestoord, hopeloos optimistisch of vreselijk naïef noemt, moét je doorzetten. Anders kom je er niet. Daarnaast is het écht fantastisch om in alle vrijheid te kunnen werken aan dingen waar jij enthousiast van wordt op een manier die bij jou past. Je kunt zelf indelen hoe je dag eruit ziet (niks 9 tot 5, maar lekker sporten in de middag en daarna nog een paar uurtjes maken) en waar je aan werkt (welk product vind jij belangrijk, wat wil jij bijdragen aan deze wereld).

What’s next?

Voor de toekomst heb ik mooie ideeën, maar ze zijn ook groot. Ze vragen tijd, focus en vasthoudendheid. Zijn ze over een half jaar af? Zeker niet. Wil ik er voor gaan? Zeker wel! Ieder stapje, hoe klein ook, is een stap dichter naar mijn dromen en doelen. Zal het een makkelijke weg worden? Nope. Maar dat is niet erg. Ga ik stinkend rijk van worden? Nope. Maar dat hoeft niet. Zolang ik kan doen waar ik in geloof – en daarnaast de rekeningen een beetje kan betalen – ben ik gelukkig.

Wil je ook voor jezelf beginnen? Doe het vooral! De reis is zo mooi. Succes komt zeker niet op dag 1 en zonder sterk businessplan ben je nergens. Zorg voor financiële speelruimte zodat je niet 24/7 paniekvoetbal hoeft te spelen (bijv. door 3 dagen in de week in loondienst te zijn) en ga ervoor. Wees niet bang om te falen, blijf geloven in jezelf en bovenal geniet! Als het niet lukt, kun je altijd nog andere keuzes maken. Laat je niet leiden door angst, zodat je over een paar jaar met een ‘what if…’ gevoel blijft zitten. Just go for it!

<Deze blog is reeds verschenen bij Humans of Psychology>

#ZZP #focus #ontwikkelen #dromen #passie

© 2018 Hulshof Career Development