• Inge

Waarom netwerken wél leuk is


Netwerken, de meeste mensen houden er niet zo van. En wie heeft er niet een keer op een netwerk event gestaan waar je aan een tafel belandde waar niemand iets tegen elkaar zei? Dat je wanhopig zocht naar een gespreksonderwerp om de pijnlijke stilte te doorbreken? Dat je het liefst wilde vertrekken, maar dat je van jezelf moest blijven om ‘te oefenen’. Ik wel.

Het is zoiets als ‘nu gaan we leuk doen met z’n allen’. Uiteraard wordt het dan niet leuk.

Tegenwoordig ben ik wat verder als het gaat om netwerken. Ik vind netwerken ontzettend leuk, maar wel op mijn manier. Daarbij heb ik van bovenstaande situatie twee dingen geleerd.

  1. Ik ben misschien niet de beste netwerker, maar er zijn mensen die het nog heel veel moeilijker vinden dan ik – wat heerlijk relativerend werkt.

  2. Op netwerkevents is netwerken hartstikke stom. Het is zoiets als ‘nu gaan we leuk doen met z’n allen’. Uiteraard wordt het dan niet leuk. Of een gevalletje ‘denk niet aan de roze olifant’ en hey... waar denk je alleen maar aan? Juist, de roze olifant. Netwerken is iets wat spontaan gebeurt en niet omdat het programma voorschrijft dat we nu een half uurtje netwerktijd hebben.

Waarom ik netwerken wel leuk vind? Omdat ik het heerlijk vind gemeenschappelijke interesses met anderen te delen. Raakvlakken te hebben en elkaar te versterken. Ik krijg altijd inspiratie van een netwerkgesprek. Het gekke is dat netwerkgesprekken me nooit direct iets opleveren, maar dat de investering zich later altijd terug betaalt.

Hoe ik netwerken leuk maak voor mezelf?

  • Door er voor open te staan op de momenten dat je het niet verwacht. Ik heb mijn meest waardevolle netwerkcontacten opgeduikeld via vrienden, collega’s en social media. Het zijn de momenten dat je wordt voorgesteld aan iemand en dat het blijkt dat je dezelfde interesses deelt. Of dat je via via wordt getagd op social media omdat iemand denkt dat je iets voor een ander kunt betekenen. Dat je iets zegt waarbij je de ander weet te raken en het gesprek op gang komt.

  • Door geen verwachtingen te hebben. Als ik kennis maak met iemand, heb ik nooit verwachtingen over wat iemand voor mij kan betekenen. Juist niet zelfs! Ik probeer altijd te kijken wat ik voor een ander zou kunnen doen. Dit doe ik door oprecht geïnteresseerd te zijn in het verhaal van de ander en te kijken waar ik aanvullingen kan geven. Het kan zijn dat deze aanvullingen komen in de vorm van kennis, maar vaak ook in het doorverwijzen naar iemand anders die mijn gesprekspartner misschien (beter) verder kan helpen.

  • Door op zoek te gaan naar een klik met mijn gesprekspartner. Beiden willen graag een leuk gesprek, dus ik probeer altijd te kijken waar onze gemeenschappelijke interesses zitten. Soms is dat op zakelijk vlak, soms ook daarbuiten. Hoe leuk is het als je ontdekt dat je naar dezelfde festivals bent geweest, van dezelfde films houdt of allebei blij wordt van een gedeelde hobby? Geloof me, je vindt elkaar heel snel een stuk leuker als je deze dingen van elkaar ontdekt.

Soms zit er een gesprek tussen dat minder is. Ik probeer het dan te vergelijken met koken. Soms maak je een recept en denk je achteraf 'neeh, bedankt'.

Ik maak altijd tijd om te netwerken omdat een gesprek me eigenlijk altijd energie geeft. Even een frisse blik, een andere invalshoek. Ik word er altijd blij van. En natuurlijk, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook wel eens een gesprek tussen zit waar ik minder blij van word. Ik probeer het dan te vergelijken met koken. Soms probeer je een nieuw recept wat super is, af en toe probeer je iets waarvan je denkt ‘neehh, bedankt’. Prima, dan weet je dat. Voor een volgende keer probeer ik het recept aan te passen zodat het wel naar mijn smaak is. Maar omdat één recept een keertje minder uitvalt, wil dat niet zeggen dat koken (en eten ;-)) niet leuk is.

Vind je netwerken lastig? Probeer dan op zoek te gaan naar een manier waarop het bij jou past. Het heeft mij ook echt even gekost om dit te ontdekken, maar inmiddels vind ik het zó leuk! Dat gun ik jou ook. Vind jij netwerken al net zo leuk als ik? Laat me dan weten hoe jij het voor jezelf leuk maakt. Ik ben erg benieuwd naar je tips en trics!

Foto bovenaan: Unsplash

#netwerken #werkplezier #inspiratie #durven #vaardigheden

© 2018 Hulshof Career Development