• Inge

Waar ben ik nou helemaal mee bezig?!


Op 26 juni aanstaande promoveer ik aan de TU/e. De afgelopen jaren hield ik me bezig met de vraag of (en hoe) job crafting bijdraagt aan de werkhervattingskansen van werkzoekenden van UWV Werkbedrijf. In deze vijfdelige blog-reeks vertel ik je wat mijn onderzoek heeft opgeleverd en waarom job crafting zo belangrijk is, zowel voor medewerkers áls voor werkzoekenden.

Job crafting betekent letterlijk ‘baan boetseren’. Geen mooie Nederlandse term, maar wel een term die de laatste jaren in opmars is. Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met job crafting en plukken er de vruchten van. Vandaag vertel ik je wat job crafting is en waarom je dit zou willen toepassen in je werk.

Iedere baan heeft leuke en minder leuke kanten. Sommige werkzaamheden zijn ontzettend gaaf om te doen. Ze geven je energie en als je er mee bezig bent, verlies je het besef van tijd. Denk bijvoorbeeld aan het opstarten van dat ene mooie project waar je zo naar uit kijkt. Tegelijkertijd zijn er ook altijd taken die energie kosten en waar je regelmatig tegenop ziet. Denk bijvoorbeeld aan taken die je zelf als nutteloos ervaart, maar die toch moeten gebeuren. Iedere baan is een mix van energiegevers (leuke aspecten) en energievreters (minder leuke aspecten). Wanneer mensen hun baan craften, geven zij meer aandacht aan de energiegevers dan aan de energievreters. Ze proberen hun werk zo leuk en uitdagend mogelijk te maken, zonder dat er teveel zaken zijn die al hun energie weg vreten. Maar ook zonder dat job crafting de productiviteit schaadt. Je kunt dus niet al je minder leuke taken over de schutting gooien en dat job crafting noemen.

Mensen die hun werk craften, ervaren meer werkplezier en zitten lekkerder

in hun vel

Wanneer je jouw baan wil craften, kun je een drietal strategieën hanteren.

  1. Het vergroten van hulpbronnen. Hier ga je op zoek naar dingen in je werk die je energie geven, die je helpen om jouw werkzaamheden uit te voeren. Denk aan het vragen van feedback en advies, maar ook je eigen agenda beheren en zelf kiezen hoe je jouw werkzaamheden uitvoert (autonomie).

  2. Het verhogen van uitdagende eisen. Hier ga je op zoek naar uitdagingen, dingen die je nieuwsgierigheid prikkelen en die je helpen om gemotiveerd jezelf te kunnen blijven verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het opstarten van een nieuw, innoverend project of aan het volgen van een cursus om je verder te verdiepen in de nieuwste trends binnen je vakgebied.

  3. Het verlagen van belemmeringen. Hier pak je jouw energievreters aan. Je kijkt welke taken je veel energie kosten en hoe je deze efficiënter kunt uitvoeren. Ook kun je kijken hoe je deze taken aangenamer kunt maken. Doe bijvoorbeeld je ‘vervelende klusje’ meteen in de ochtend zodat je je de rest van de dag kunt richten op werkzaamheden die je energie geven.

Onderzoek naar job crafting heeft laten zien dat als mensen deze strategieën toepassen in hun werk, zij met meer plezier (bevlogenheid) werken, lekkerder in hun vel zitten, meer zingeving in hun werk ervaren en een betere ‘fit’ met de organisatie ervaren. Tenslotte presteren job crafters beter, zowel in hun eigen ogen, als in de ogen van hun leidinggevenden. Medewerkers en organisaties kunnen dus vele voordelen ervaren wanneer er ruimte is om het werk naar eigen inzicht vorm te geven!

Nu ben ik wel benieuwd: wat doe jij om je werkzaamheden zo leuk en uitdagelijk mogelijk te maken? Welke van de drie job craftingsstrategieën pas jij toe? En wat levert het je op? Laat het me weten in de comments, vind ik leuk!

#jobcrafting #PhD #ontwikkeling #bevlogenheid #werkplezier

© 2018 Hulshof Career Development