• Inge

Reemployment crafting: Say what?!


Op 26 juni aanstaande promoveer ik aan de TU/e. De afgelopen jaren hield ik me bezig met de vraag of (en hoe) job crafting bijdraagt aan de werkhervattingskansen van werkzoekenden van UWV Werkbedrijf. In deze vijfdelige blog-reeks vertel ik je wat mijn onderzoek heeft opgeleverd en waarom job crafting zo belangrijk is, zowel voor medewerkers áls voor werkzoekenden.

Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van job crafting bij werknemers. Wij vroegen ons echter af of werkzoekenden ook baat kunnen hebben bij de job craftingsstrategieën die werknemers gebruiken. Er zijn namelijk best wat overeenkomsten tussen het hebben van een baan en het zoek naar een baan: beiden kosten veel tijd, werken met deadlines, kennen onzekerheden en veroorzaken stress. Dus wie weet; misschien kan crafting ook voordelen bieden aan werkzoekenden.

Al snel bleek dat job crafting niet helemaal de goede term was voor deze doelgroep. Want kun je wel job craften als je geen job hebt? Daarom introduceren we de term reemployment crafting. Het vormgeven/boetseren van de zoektocht naar werkhervatting. Ons onderzoek heeft laten zien dat werkzoekenden gebruik kunnen maken van dezelfde strategieën als werknemers.

  1. Het vergroten van hulpbronnen. Hier ga je op zoek naar dingen in de zoektocht naar werk die je energie geven, die je helpen om jouw sollicitatietaken uit te voeren. Denk aan het vragen van feedback en advies, maar ook energie op doen door te focussen op je hobby’s en je passies.

  2. Het verhogen van uitdagende eisen. Hier ga je op zoek naar uitdagingen, dingen die je nieuwsgierigheid prikkelen en die je helpen om gemotiveerd te blijven in de zoektocht naar werk. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een netwerktraining of het leren maken van een online video-cv.

  3. Het verlagen van belemmeringen. Hier pak je jouw energievreters aan. Je kijkt welke sollicitatie-taken je veel energie kosten en onderzoekt hoe je deze efficiënter kunt uitvoeren. Ook kun je kijken hoe je deze taken aangenamer kunt maken. Werk bijvoorbeeld met vaste sollicitatie-blokken in je agenda, zodat je niet 24/7 je email in de gaten hoeft te houden. Wat ook kan helpen, is lekker gaan sporten om je hoofd leeg te maken en het piekeren (tijdelijk) te kunnen stoppen.

Reemployment crafting is positief gerelateerd aan o.a. netwerk kwaliteit. Dit laatste zorgt ervoor dat werkzoekenden bijna 3 tot 4 keer meer kans hebben om werk te vinden!

Wanneer werkzoekenden deze strategieën integreren in hun zoektocht naar werk, heeft dit – net als bij werknemers – positieve effecten. Werkzoekenden die craften, zijn actiever in het verkennen van opties om nieuw werk te vinden. Ook netwerken zij meer dan mensen die hun zoektocht niet craften. Crafters hebben niet alleen meer netwerkafspraken, zij hebben ook kwalitatief betere netwerkgesprekken. Dat betekent dat ze vaker met mensen aan tafel zitten die écht iets voor hun kunnen betekenen.

Met name dit laatste, de kwaliteit van het netwerkgesprek, is gerelateerd aan werkhervattingskansen. Werkzoekenden die gedurende een dagboekstudie aangaven een hoge netwerkkwaliteit te ervaren, hadden in de 6 maanden daarna maar liefst 3 tot 4 keer meer kans op werkhervatting!

Met deze mooie eerste resultaten vroegen wij ons natuurlijk af of reemployment crafting, net als job crafting, iets is wat mensen kunnen leren via een training. Hoe we dit hebben aangepakt, vertel ik je in mijn volgende blog!

#netwerken #jobcrafting #PhD #werkzoekend #werkloos

© 2018 Hulshof Career Development