• Inge

Ontwikkeltijd 2.0


In mijn vorige blog van 6 december (ja Inge, dat was vorig jaar…) schreef ik over het inplannen van ontwikkeltijd. Ik merkte dat ik door alle waan van de dag vaak niet toekwam aan het lezen van een stuk dat me écht interesseerde (maar op dat moment niet echt nuttig was) of dat ik vergat dat ene interessante filmpje te kijken. Dapper nam ik mezelf voor elke week een stuk ontwikkeltijd te blokken in mijn agenda. Op die momenten zou ik éindelijk die dingen kunnen doen waar ik normaal niet aan toe kwam.

Ja. En dat werkte (voor mij) dus voor geen meter. Het idee was leuk en de eerste week hield ik me keurig aan mijn ‘ontwikkeltijd’, maar de weken daarna voelde het als een verplicht nummertje. Ken je dat? Dat gevoel dat je de hele week uitkijkt naar een avondje niksen? En dat als het moment dan daar is, je je vreselijk verveelt? Zo voelde mijn ‘verplichte’ ontwikkeltijd ook. Spontaan wist ik niet meer wat ik wilde lezen en wilde kijken met als gevolg dat ik soort van geforceerd op zoek ging naar interessante stukken. Ik kan je stellen: dat werkt niet. En bovendien is het ook nog eens nul inspirerend.

In plaats van en en en leerde ik dat of of of soms (nee vaak) misschien

nog wel beter werkt!

Wat ik wel deed? Om eerlijk te zijn, ik deed helemaal niks aan ontwikkeltijd. Mijn agenda stroomde vol met opdrachten en de afgelopen weken heb ik meer uurtjes gemaakt dan ik eigenlijk voor ogen had. Dat geeft natuurlijk niks, maar je snapt dat ‘dat ene interessante stuk lezen’ er dubbel en dwars bij in schoot. Het was zelfs zo ernstig dat Steven verzocht alsjeblieft geen extra opdrachten meer aan te nemen en me te focussen op dat andere dingetje dat ook nog af moest: mijn proefschrift. Want met een deadline die erg rap nadert (volgende week vrijdag is D-day…) moest ik toch echt prioriteiten gaan stellen.

Zo gezegd zo gedaan: ik blokte mijn agenda voor een maand en nam geen extra werk meer aan. En warempel, daar kwam de inspiratie (én tijd) voor een nieuwe blog. Met mijn ene vrije (maar dan ook echt vrije) dag in de week ben ik ontzettend blij. Ik merk dat het me goed doet om m’n hoofd leeg te maken en even niet te hoeven denken aan alles voor mijn proefschrift dat nog gedaan moet worden. Ik spreek alleen af met mensen die me écht energie geven. Verder doe ik dingen waar ik op dat moment zin in heb. Zoals het lezen van een interessant artikel, het bijwonen van een webinar of het kijken van een filmpje.

Ironisch he… Hoe je door een stapje terug te doen, jezelf tóch kunt ontwikkelen. In plaats van en en en leerde ik dat of of of soms (nee vaak) misschien nog wel beter werkt! Dat noem ik pas ontwikkeling 2.0 ;-)

#dankbaarheid #werkplezier #balans #neezeggen #focus #inspiratie

© 2018 Hulshof Career Development