• Inge

Babe, or dude, you got this!


Oké, ik beken… Ik heb een guilty pleasure waar ik me stiekem een beetje voor schaam, maar waar ik altijd wel heel blij van word – ook al is dat natuurlijk de definitie van een guilty pleasure. Wat het is? Ik hou van het lezen van allerlei populair psychologische rommel. Geen hoogstaande, wetenschappelijk gefundeerde boeken, maar die psychologieboeken die ze bij de AKO of de Bruna op het station verkopen. Heerlijk leesvoer voor in de trein. Ik hoef niet na te denken, maar leer toch het een en ander (of althans, die hoop heb ik dan). Een kleine greep uit de boeken die ik dit jaar verslond: De vierurige werkweek (inspirerend), het dertigersdilemma (herkenbaar), the subtle art of not giving a fuck (best geinig), miracle morning (veel te Amerikaans), verslaafd aan de liefde (confronterend) en mijn nieuwste aanwinst: Babe, you got this.

Over die laatste ben ik stiekem heel enthousiast. Voor dit boek interviewden Martje Haverkamp en Emilie Sobels 23 girlbosses en vroegen ze naar het geheim achter hun succesvolle business. Bij het lezen van de biografie van alle geïnterviewden raakte ik lichtelijk depressief: allemaal mensen van eind 20, begin 30 die al super succesvolle bedrijven (of twee of drie) hebben opgezet, of mensen die een glansrijke carrière hebben en hele afdelingen aansturen. Daar stond ik dan. Met mijn bijna-PhD diploma en je net gestarte, nog lang geen miljoenenbedrijfje. Lekker. Maar hey, je leert van de meesters. Dus nadat ik me over mijn ego had heen gezet, begon ik vol goede moed te lezen.

'Geen gladde praatjes, maar eerlijke antwoorden. Soms kwetsbaar, soms heel herkenbaar, maar bovenal inspirerend. Na het lezen van dit boek wil je ook dingen ondernemen...'

En ik was fan vanaf pagina 1. Want wat is dit boek leuk. Aan de hand van een breed scala aan onderwerpen (denk aan omgaan met kritiek, hoe verkoop je jezelf, hoe bouw je een netwerk op en hoe ga je om met tegenslag) vertellen alle geïnterviewden hoe ze tegen deze zaken aan kijken. Geen gladde praatjes, maar eerlijke antwoorden. Soms kwetsbaar, soms heel herkenbaar, maar bovenal inspirerend. Want na het lezen van dit boek wil je ook dingen ondernemen, je eigen bedrijf starten, een killer motivatiebrief uitsturen of je nu eindelijk starten om je droom écht waar te maken. Kortom: het is een echte must-read!

Hoewel de titel van het boek (inclusief de roze kaft) doet vermoeden dat het boek alleen voor vrouwen bedoeld is, is het tegendeel waar. Het boek zit boordevol tips en trics voor iedereen die aan het begin van z’n carrière (of het begin van een nieuwe stap) staat en geeft moed. Dus kun jij wel een dosis inspiratie gebruiken, waar in je carrière je ook staat? Dan weet je wat je volgende boek moet zijn. En voor de mannen onder ons: als die roze kaft en vrouwelijke titel je nou echt in de weg zitten: laat het boek inpakken en beweer dat het voor iemand anders is, of bestel ‘m op bol.com – is dat probleem ook weer opgelost.

Nee, ik ken Martje en Emilie niet. Nee, dit is geen gesponsorde post, of schaamteloze reclame. Dit is iets waarvan ik denk dat het iedere (bijna) startende psycholoog kan helpen. Dus geen #spon, maar een tip die ik oprecht met jullie wilde delen omdat ik er heel enthousiast over ben

Deze blog is reeds verschenen op Humans of Psychology

#werkplezier #balans #millenials #inspiratie #boeken

© 2018 Hulshof Career Development