• Inge

7 tips om werkstress te voorkomen


Loopt jouw agenda over op je werk? Haast je je van vergadering naar vergadering en stapelt het werk zich op? Kom je aan het eind van de dag uitgeput thuis en wil je het liefst de hele avond op de bank zitten om he-le-maal niks meer te doen? Grote kans dat jij teveel stress ervaart op je werk. Ik geef je 7 simpele, maar effectieve manieren om de stress op het werk behapbaar(der) te maken.

1. Stel prioriteiten

Wanneer je stress ervaart, is het belangrijk om een stapje terug te doen en te kijken wat je belangrijkste taken zijn. Het lijkt misschien tegenstrijdig als je het al zo druk hebt: tijd maken voor nog iets extra’s, maar het helpt je echt. Door prioriteiten te stellen, creëer je overzicht. Vaak zijn we geneigd veel van onze tijd op te laten slokken door dingen die ‘even tussendoor moeten’. Door prioriteiten te stellen, kun je focus aanbrengen in je werk en weet je weer waar je aandacht écht naar uit moet gaan. Nog een extra tip: begin aan de klus waar je het meest tegenop ziet. Vaak is dit de grootste of moeilijkste klus. Door hier meteen mee te beginnen, kun je hem zo snel mogelijk afstrepen. Lekker toch?

2. Lunch niet achter je computer en ga op tijd naar huis

Het lijkt zo efficiënt, je lunch opeten achter je computer terwijl je ondertussen doorwerkt. Maar is dit wel zo? Nope! Niemand kan zich 8 uur lang concentreren, ook jij niet. Ga daarom tijdens de lunch acher je computer vandaan. Geef jezelf even een moment om iets anders te doen en weer op te laden. Ga bijvoorbeeld even naar buiten voor een frisse neus. Je zult merken dat je dan in de middag veel productiever door kunt werken. En zit je werkdag erop? Ga dan lekker naar huis. Onderzoek laat zien dat mensen niet per sé productiever zijn wanneer ze meer uren maken. Ga dus op tijd naar huis en geniet van je vrije tijd. Dit helpt je om de volgende dag weer uitgerust en met frisse energie aan je werkzaamheden te beginnen.

Als iets écht relevant is, komen mensen er wel op terug en als ze direct een antwoord nodig hebben, kunnen ze je altijd bellen. E-mail is niet het belangrijkste in je werk.

3. Laat e-mail je dag niet bepalen

Stroomt jouw inbox dagelijks vol met tientallen, of misschien wel honderden berichten? Dan herken je waarschijnlijk dat het heel makkelijk is je hele dag te besteden aan het bijwerken van je e-mail. Maar kijk eens kritisch naar de mails die je krijgt, hoeveel zijn er écht urgent? Wen jezelf aan om bijvoorbeeld ’s ochtends een half uurtje aan je e-mail te besteden en aan het eind van de middag nog eens een half uurtje. Ga alleen aan de slag met die dingen die echt relevant zijn (denk ook hier aan je prioriteiten!) en verplaats de rest naar een andere map of gooi ze weg. Als iets écht relevant is, komen mensen er wel op terug en als ze direct een antwoord nodig hebben, kunnen ze je altijd bellen. E-mail is niet het belangrijkste in je werk.

4. Maak stress bespreekbaar

Heb je teveel op je bordje liggen? Maak dit dan bespreekbaar. Misschien voelt het alsof je ‘faalt’ als je aangeeft dat het allemaal wat veel wordt, maar dit is onzin. Het is juist krachtig. Door de stress bespreekbaar te maken, kun je naar oplossingen gaan zoeken. Vaak lucht het uitspreken van het probleem al op. Wellicht kunnen je collega’s je helpen, of kun je samen met je leidinggevende naar oplossingen zoeken. Zonder het probleem bespreekbaar te maken, kunnen anderen je niet helpen en komt er geen oplossing.

5. Maak een lijst van dingen die je energie geven in je werk

Naast een lijstje van je prioriteiten, is het ook goed om een lijstje te maken van dingen die je leuk vindt aan je werk. Dit zijn de taken waar je enthousiast van wordt en de dingen die je energie geven. Zorg dat je – naast je prioriteiten – ook genoeg tijd besteedt aan werkzaamheden die je leuk vindt. Dit maakt het makkelijker om het werken vol te houden. Wissel leuke taken af met prioriteiten die misschien iets minder leuk zijn, maar die wel gebeuren moeten. Het sleutelwoord hier is balans, doe wat je moet doen, maar geniet ook zeker van de leuke dingen in je werk.

Kook een simpele gezonde maaltijd voor jezelf en sleep jezelf naar de sportschool voor je wekelijkse les - geloof me, ik weet hoe zwaar dit kan zijn - je voel je daarna zoveel beter!

6. Zet je telefoon uit (en voorkom andere afleiding)

Moet je geconcentreerd werken aan een taak die écht vandaag af moet? Voorkom dan zoveel mogelijk afleiding. Laat je e-mailprogramma ongeopend en zet je telefoon uit. Geen appjes, berichtjes en belletjes die jou gaan storen! Op deze manier kun je heerlijk ongestoord werken en heb je die taak binnen no time af. Het voelt misschien wat gek om je telefoon uit te zetten – wat nou als ze me nodig hebben? Toch zul je zien dat het meevalt als je een ochtendje of een dag onbereikbaar bent. De wereld draait gewoon door. Vergeet tijdens het ongestoord werken niet om af en toe pauze te nemen en een kop koffie of een frisse neus te halen. Of nog beter, beiden.

7. Ga sporten en doe leuke dingen

Kom je na een lange dag moe thuis en wil je het liefst op de bank ploffen? Probeer dan niet te te geven aan deze neiging. Hoe verleidelijk het ook is, het is beter voor je om nog even iets te doen. Kook een simpele gezonde maaltijd voor jezelf en sleep jezelf naar de sportschool voor je wekelijkse les (en geloof me, ik weet hoe zwaar dit kan zijn…), je voel je daarna zoveel beter! Natuurlijk is er niets mis met een avondje bankhangen, maar probeer gedurende de week ook in de avond dingen te ondernemen. Ga naar buiten, bezoek vrienden, ga naar de film. Wat het ook is, doe die dingen waar je blij van wordt. Deze helpen je om op te laden voor een nieuwe dag.

Succes!

#stress #balans #werk #herstel #9tot5 #grenzenstellen

© 2018 Hulshof Career Development