• Inge

De kracht van de stilte


Ik zit op mijn kantoor, te wachten op inspiratie voor een nieuwe blog – ja, soms vind ik het hopeloos moeilijk een nieuw onderwerp te kiezen. Het is er stil: geen muziek, geen geritsel van papier, zelfs geen vogeltje dat ergens op de achtergrond tjielpt. Ineens besef ik me dat het écht stil is. En dat is overweldigend. De stilte is overweldigend. Het enige ‘geluid’ dat er is, zijn mijn hersenen die zich nog steeds pijnigen over een onderwerp.

Na een tijdje – in stilte – te hebben gestaard naar mijn beeldscherm, besluit ik het nieuwe onderwerp los te laten. Het lukt niet, dit is niet het moment. Ik kijk naar buiten, laat mijn gedachten gaan en geniet van het moment. Ik ben alleen met mijn gedachten. Bewust van het momentje ‘me-time’ concludeer ik dat dit best heel lekker is. Gewoon even he-le-maal niks. Mijn gedachten gaan van hot naar her, van dingen die ik nog moet doen, naar dingen die ik nog wil doen. Met name die laatste geven me energie. Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Opeens heb ik mijn nieuwe onderwerp gevonden: de kracht van de stilte.

Druk druk druk

Hoe vaak rennen we niet van hot naar her? De hele dag druk druk druk met allerlei afspraken. Van vergaderingen naar netwerkgesprekken, naar huis, snel eten koken, naar de sportschool en dan nog een drankje met vrienden. Super gezellig natuurlijk, maar ik merk dat ik op deze manier mezelf makkelijk voorbij loop. Ik gun mezelf niet de tijd om na te denken over hoe ik me voel, waar ik behoefte aan heb en wat ik zou wíllen doen. Want hoe leuk al die afspraken ook zijn, als ze allemaal ‘moeten’ en ergens tussengepropt worden, zijn ze toch minder leuk.

Wanneer had jij voor het laatst een momentje van echte stilte? Van geen geluid en niks hoeven? Even jij met je gedachten? Volgens mij zouden we onszelf zo’n momentje veel vaker mogen gunnen. Het helpt je te foucssen. In mijn blog over het ZZP-bestaan schreef ik al over het belang van focus, maar waarom zou je dit alleen in je werk toepassen? Waarom zou je het niet breder trekken? Geen grootse dingen, maar gewoon een paar minuutjes per dag of per week, wat jij prettig vindt.

Voor mij werk het, dit soort kleine me-momentjes. Ze zijn makkelijk in te bouwen. Je hebt er niets voor nodig en ze helpen echt om te focussen.

Ik probeer dit soort momentjes vaker bewust in te bouwen. Als ik bijvoorbeeld na het werk thuis kom, ga ik een paar minuten op de bank zitten. Radio uit en genieten. Het helpt me om de werkdag achter me te laten en mijn energiepijl weer op te krikken. Vaak denk ik na over wat ik die avond wil gaan doen. Niet wat ik moet doen, maar waar ik zin in heb. Even bij mezelf komen. Voor mij werk het, dit soort kleine me-momentjes. Ze zijn makkelijk in te bouwen. Je hebt er niets voor nodig en ze helpen echt om te focussen.

Als ik het zo lees, dan klinkt het zo simpel, zo voor de hand liggend dat ik er zelf stil van word.

#focus #herstel #opladen

© 2018 Hulshof Career Development