• Inge

Mijn goede voornemen? Minder social media


Nu het einde van 2016 nadert, is het tijd voor reflectie en vooruit kijken. Heeft 2016 gebracht wat je had gehoopt? Zijn er verbeterpunten en wat zijn de goede voornemens voor 2017? Terugkijkend was 2016 voor mij een goed jaar. Ik ben begonnen met het opzetten van mijn eigen bedrijf, toegevoegd aan het vaste team van Humans of Psychology en ik heb (bijna!) alle data voor mijn proefschrift binnen. Ook waren er vele mooie momenten met familie en vrienden, fantastische feestjes, talloze etentjes, nog meer wijntjes en veel gezelligheid.

Waar ik minder blij mee ben, is de tijd die ik doorbreng op social media. Ergens dit jaar besloot ik een Instagram-account aan te maken. Ontzettend leuk, maar zó verslavend. Hetzelfde geldt voor Facebook. Onder het mom van ‘volgen wat mijn vrienden (die ver weg wonen) doen’ spendeer ik uren aan het lezen van nutteloze artikelen over de 3 voedingsmiddelen ik echt niet meer zou moeten eten, 7 tekenen dat hij de ware is en 15 celebs die er zonder make-up slecht uit zien.

Ik opende mijn Instagram. Spontaan voelde ik me een enorme loser. Het was vrijdagavond en ik werd overspoeld met foto’s van mensen die toffe dingen aan het doen waren.

Het besef dat ik mijn social media gebruik anders moet aanpakken kwam zo’n twee weken geleden. Ik had een chill-avond met mezelf ingepland. Zo af en toe vind ik het héérlijk om een avondje alleen te zijn. Ongegeneerd een slechte vrouwenfilm kijken met een wijntje, uren doen over het lakken van mijn nagels, dat soort eerste levensbehoeften. Anyway, de avond was daar en terwijl mijn nagellak aan het drogen was en Sex and the City op de achtergrond aanstond, opende ik mijn Instagram. Spontaan voelde ik me een enorme loser. Het was vrijdagavond en ik werd overspoeld met foto’s van mensen die toffe dingen aan het doen waren. Een concertje, stappen met vrienden, de lancering van iemands eigen boek, vakantie op Bali; het werd groter en gekker. Meteen voelde mijn chill-avond – waar ik zo naar uitgekeken had – veel te gewoon, te saai, te doorsnee, niet like-waardig.

Twee dingen kwamen bij me op. Ten eerste: Inge, het gros van de mensen die je volgt op Instagram kén je niet eens, dus waarom zou wat zij doen jouw avond beïnvloeden? Wáárom!? En ten tweede: in hemelsnaam, waarom zou iets like-waardig moeten zijn om voor jou betekenis te hebben? Dat is vrij sneu. Nee, heel sneu. We weten allemaal dat social media een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Mensen lijken altijd gelukkig, zijn nooit alleen, halen al hun doelen en liggen nooit jankend op de bank met een reep chocola. Yeah right… Ik wel; soms ben ik ongelukkig, soms haal ik een doel niet waar ik hard voor gewerkt heb en ja, soms lig ik jankend op de bank met een reep chocola. En dat is oké. Dat is ook leven.

En om meteen maar groots te beginnen: de eerste week van januari hou ik een digitale detox. Ik mik alle socialmedia-apps van mijn telefoon, blokkeer de sites op mijn laptop en ga een week offline.

Dus, om terug te komen in de realiteit neem ik mezelf voor om in 2017 minder tijd te besteden aan social media. Zodat ik me minder laat beïnvloeden door vreemde mensen die alleen maar een fantastisch leven hebben. Stiekem loop ik al te fantaseren wat ik met al die ‘extra’ tijd kan doen: achterstallige to-dolijstjes wegwerken, een goed boek lezen, schilderen, naar buiten gaan… Ik kijk er naar uit. En om meteen maar groots te beginnen: de eerste week van januari hou ik een digitale detox. Ik mik alle socialmedia-apps van mijn telefoon, blokkeer de sites op mijn laptop en ga een week offline. In mijn volgende blog deel ik mijn ervaringen.

<Deze blog is reeds verschenen bij Humans of Psychology>

#socialmedia #voornemens #verslaving

© 2018 Hulshof Career Development